A megfelelő méretű futballcipő kiválasztása

Képzeld el azt, hogy ...

Rendelsz egy új futballcipőt az interneten, párnap múlva meg is érkezik. Gyorsan kinyitod a dobozt,  tökéletesen néz ki. 
Felveszed és elkezdődik a pokol. Rémülten észreveszed, hogy a méret nem megfelelő. Túl kicsi, esetleg szoros vagy éppen ellenkezőleg, túlságosan nagy. Néha előfordul és megtörténhet veled is. 

Hogyan válaszd ki a megfelelő méretet és kerüld el a kellemetlenségeket

Ebben a cikkben megtalálsz mindent, amit szükséges ahhoz, hogy megfelelő méretet vegyél, bármilyen lábra.

Megtanulod:

  • Hogyan mérd meg a lábad, hogy a megfelelő méretet válaszd
  • Mire kell figyelned a mérés során és a választáskor
  • Mi befolyásolhatja a jó méret kiválasztását
  • Mi tehetsz, ha mégis rosszul választottál

Kezdjük is.

Új futballcipő vásárlása

Egyszerű. Szükséged van egy új futballcipőre. Nem tudod, hogy melyik modellt válaszd? Ebben az esetben a „Hogyan válasszuk ki a megfelelő futballcipőt?” cikkünk lehet segítségedre. Tudod melyik modellt szeretnéd? Remek. Akkor két opciód van: 

  • Első opció, hogy látogass el üzletünkbe. (De csak akkor, ha Párágba tudsz utazni, amennyiben nem, akkor nézd meg a második opciót). Ez az ideális eset. Nem csak azért, mert így a Cseh Köztársaságban válogathatsz a tömérdek futballcipő közül, de ami a legfontosabban, fel is próbálhatod, sétálhatsz vagy röviden futhatsz is benne. Illetve ha szükséged van bármi tanácsra vagy segítségre, akkor hozzáértő kollégáink mindig készen állnak segíteni.
  • Második opció, hogy felkereseded webshopunkat. Futballcipődet megrendelheted a kényelmes foteledből is, viszont nincs lehetőséged felpróbálni vagy megvizsgálni, mint ahogy azt valószínűleg vásárlás előtt tennéd. Talán nem a legideálisabb, de még mindig elfogatható opció.  Ez a cikk főleg azoknak szól, akik ebben a szituációban vannak.   

Mind a kettő esetben érdemes tisztába lenni avval, hogy milyen méretű cipőre van szükséged.

Milyen méretű futballcipőre van szükségem?

Erre a talphosszad lemérése után kapod meg a választ. Otthon is meg tudod csinálni, nincs szükséged másra csak papírra, ceruzára és egy vonalzóra. A délután folyamán mérd le a lábad, kinyúltabbnak és nagyobbnak kell ilyenkor lennie. Mind a kettőt mérd meg, mert az egyik nagyobb lehet egy kicsit, mint a másik, ami teljesen természetes, amennyiben a különbség nem észrevehető első ránézésre.

Hogyan mérd meg a talpad és válassz megfelelően:

1) Vegyél elő egy tiszta papírt. Csak annyi a fontos, hogy a papírra ráférjen a lábad anélkül, hogy lelógna. Majd lépj rá a papírra, legyen rajtad az a zokni is, amiben játszani is szoktál – ez nagyon fontos! 

chodidlo v ponožce na čistém papíru

2) Ha segít neked valaki, akkor kérd meg, hogy a ceruza segítségével rajzolja körbe a lábad. Ha egyedül csinálod, akkor próbáld a lehető legegyenesebben tartani a ceruzát, miközben körberajzolod a talpad.

obkreslování chodidla

3) Egy vonalzóval vagy bármi más mérőeszközzel, mérd meg a két legtávolabbi pontot a körvonalon – a sarok és lábujjak között. Ezután írd le vagy jegyezd meg a centiméterben mért adatot. 

měření délky chodidla

4) Ismételd meg a másik lábadon is. Ahogy már említettük, lehet hogy kicsit hosszabb. Ezután kapsz két számot, amik remélhetőleg azonosak vagy közel hasonlóak. Csak a nagyobb számot írd le. 
        
druhé chodidlo

5) Fogd a végleges számot és adj hozzá 4-8 millimétert. Ha tudod magadról, hogy jobban szereted, ha van egy kis hely a futballcipőben, akkor 8 milliméter lesz neked megfelelő, ha szeretsz szorosabb cipőket hordani és nincs széles lábfejed, akkor 4 milliméter vagy akörül bőven elég lesz számodra. Amennyiben bőrcipőt választasz, akkor egyáltalán nem kell hozzáadnod a mérethez. Idővel meg fog nyúlni, hogy megfelelően illeszkedjen.

výsledná délka delšího z chodidel

Kész is. Megvan a szám.

Lemértem a lábam, mi jön most?

Miután megvan a talphossz méreted, keresd fel webshopunkat. Válaszd ki a neked megfelelő futballcipőt és kattints az elérhető méretekre az oldal jobb oldalán. Miközben választasz, használd a UK-US-CM táblázatot. Keresd meg a lemért méreted (a néhány millimétert hozzáadva) és látni fogod, hogy milyen méret tartozik hozzá. Ez lesz az, amit kerestél! 

po přičtení 4 - 8 mm jsme došli ke správné velikosti

Megtalálhatod a megfelelő méretet mérettáblázatainkban is. Válassz egy márkát és keresd meg a lemért méretedet a hozzátartozó mérettáblázatban. Így már tudod milyen méretet keresel, bátran felkeresheted üzletünket vagy webshopunkat.

už zbývá jenom vybrat si ty pravé

Néhány extra tipp 

Próbáld helyesen fel a futballcipőket

Helyesen próbáld fel a cipőket az üzletben. Sétálj, fuss, ugorj. Próbáld ki minden pozícióban, amiben a lábad lehet. Ha nem kényelmes, akkor próbálj fel egy másikat.

Interneten vásároltál? Mielőtt a pályán is viseled (és elveszted a lehetőséget, hogy visszaküldhesd őket), próbáld fel és legyél benne egy kis ideig. Például egy jó órát. Sétálj benne a házban. Ha pár percen belül nem szoksz hozzá és nem kényelmes, akkor nem jó. Csak a bőrcipőknek kell több idő, hogy hozzá igazodjon a lábadhoz, azokkal türelmesebbnek kell lenned. 

Minden márkának valamennyire eltérő a méretezése

A nagyobb márkák, mint a Nike, adidas és Puma saját méretezéssel rendelkeznek és ez általában eltér a többi márkáétól. Ezért mindig próbálj a centiméter adatok alapján választani. A webshoppunkban is megtalálhatóak a  mérettáblázatok.

Mennyi helyet hagyjak a lábujjaknál a cipőben? 

A régi szabály, ami szerint elég ha befér még a hüvelykujjad, nem működik a futballcipők esetében. Annyira szorosan kell illeszkedniük, amennyire csak lehet, miközben kényelmesnek kell maradnia. Ez rajtad múlik, hogy mit szeretsz, de általánosságban az már jó, ha körülbelül 4-8 millimétert hagysz ki..

Nyúlni fog a footballcipő?

Ez függ az anyagtól is. 

Általánoságba véve a bőrcipők idővel megnyúlnak. Ezért amikor próbálod megtalálni a megfelelő cipőt, válassz olyat, ami szorosan illeszkedik már az elejétől kezdve. Egy kevés idő elteltével megnyúlik a lábad formájához. A kengurubőr cipők nyúlnak a legtöbbet, a többi bőrcipő kevesebbet, de így is bőven.

A futballcipők, amik szintetikus anyagból vannak, vagy csak keveset nyúlnak, vagy egyáltalán nem. Ezért a rászámolt 4-8 milliméter a lábujjaknál nagyon fontos. 

Futballcipők fűzővel vagy anélkül? 

A cipőfűzővel megszoríthatod a cipőt, amennyire csak szeretnéd. 

Viszont a fűző nélküli cipők is ugyan úgy szorosak. Úgy tervezték őket, hogy szorosak legyenek amennyire csak lehet. Amikor ilyenre esik a választásod, fontos, hogy rögtön kényelmes legyen, nem tudsz majd szorítani később rajta és csak kellemetlenül érzed majd magad a pályán. 

Futballcipő megerősített bokarésszel vagy sem?

A zoknis bokarész vagy annak hiánya nem elsődleges szempont a cipő kiválasztásánál. Annyit tudunk mondani róla, hogy kicsit nehezebb felvenni tőle a cipőt és néhány játékos kényelmesebben érzi benne magát. Stabilabban tartja a bokádat és valamennyi védelmet is nyújt.

Mi legyen ha széles a lábfejem?

Fontos, hogy foglalkozzunk a talphosszunkkal, de nem szabad megfeledkezni a szélességéről. Ha tudod, hogy széles a lábad, válassz a szélesebb modellekből. Melyikek azok? 

Szélesebb modellekhez tartoznak a következők:  Nike Magista, Nike Hypervenom, Nike Tiempo, adidas Copa Mundial, adidas X, Puma Future, Puma One, Mizuno Rebula 3, New Balance Tekela, New Balance Furon 6 Pro  többek között.

Szélesebb láb esetén jó választás lehet a bőrcipő, mert még nyúlni fog. Illetve az is igaz, hogy az adidas és Puma cipők általánosságban szélesebbek. 

Ha a választott cipő túl szoros oldalt, ne vegyél nagyobb cipőt, mert akkor meg előre és hátra fog mozogni a lábad játék közben a pályán és az szörnyű érzés. Még akkor se ha a kedvenc játékosod kollekciójáról van szó, egyszerűen másik cipőt kell választanod. A footballcipőnek jól kell illeszkednie széltében és hosszában egyaránt. 

Mit tegyek ha nem megfelelő a megrendelt cipő?

Ha bármilyen okból nem jó a cipő (túl nagy, túl kicsi, túl szoros…) akkor visszaküldheted. Mindenképpen küldd vissza és rendelj másik méretet vagy modellt. A bőr az egyetlen kivétel. A bőrcipők meg fognak nyúlni, tehát ha csak kicsit kicsi vagy szoros, legyél türelmes.

Hogyan vegyünk cipőt gyerekek számára?

A gyerekek lába gyorsan nő. Gyakran mondják, hogy: „Vegyél eggyel nagyobb méretet, mert majd belenő a lába.” De a gyermekednek most van szüksége egy megfelelő méretű cipőre és nem egy év múlva. A túl nagy cipő, amiben a lába mozog, teljesen haszontalan. Természetesen választhatsz egy kicsit nagyobbat, figyelembe véve a gyorsan növő lábat, de csak mértékkel! Ha a gyermeked szívesen csinál valamit, ne rontsd el egy rossz méretű cipővel.

  • Mielőtt megrendelsz egy cipőt az internetről, mindenképpen mérd meg előtte a lábad. Teljesen ingyenes, 5 percnél nem tart tovább és minden ami kell hozzá otthon is megtalálható. Így elkerülheted azt a kellemetlenséget, hogy vissza kell küldeni a cipőt. 
  • Amikor megérkezik a cipő, helyesen próbáld fel. Vedd fel és sétálj benne a lakásban. Akár egy órán át. 
  • A futballcipők nem hétköznapi tornacipők. Annak érdekében, hogy megfelelően teljesítsenek a pályán, a focicipőknek annyira szorosnak kell lenniük, amennyire lehet, miközben kényelmesnek kell maradnia. Hiszen az egész meccs alatt rajtad lesz. 
  • Ha nem érzed teljesen ideálisnak a választott cipőt (szoros, laza, esetleg túl széles…), akkor válassz egy másikat. Borzasztó érzés lesz a pályán, egyáltalán nem éri meg.